Vi i Lørenskog ishockeyklubb, har med stor interesse, og en smak av avmakt fulgt de siste ukers forvirrende debatt om opprykk og nedrykk til Fjordkraftligaen. Det har blitt et sammensurium av tolkninger og behov for å mele sin egen kake høyest og fortest mulig.

Vi mener at denne debatten går ut over sportens omdømme og det er på tide å gå ned fra de høye hester og svelge noen kameler på veien. Nå er det viktig at forbundsstyret i Norges ishockeyforbund går foran som et seriøst styre som vurderer sportens beste.

Til syvende og sist handler ikke dette om opprykk og nedrykk. Det handler om å rekruttere og utvikle barn og unge til fremtidige helter i denne sporten vi alle er så glad i. Barna og ungdommene i klubber med stor bredde må ha noe å strekke seg etter, de må ha sine helter i egen klubb.

Kamp for å overleve
Akkurat nå er vi redde for at rekrutteringen og utviklingen ligger med brukket rygg, og at valgene forbundet nå skal gjøre, kan være kritiske for flere av klubbene. Hvor mange av barna og ungdommene tror dere kommer tilbake utover høsten? Hvilke samarbeidspartnere ønsker å være med videre for å satse? Hvordan skal vi klare å ta vare på, og dyrke dugnadsviljen som vi alle er avhengige av for å overleve?

«Vi vet ikke, men frykter konsekvensene ikke bare av pandemien, men av forbundsstyrets valg. Det blir en kamp, ikke bare på banen, men en kamp for å overleve for mange klubber denne høsten.»

Dyrk heltene lokalt
For Lørenskog sin del ser det nå ut som at vi for andre år på rad blir fratatt en fortjent mulighet til å kjempe om muligheten til å spille på høyeste nivå. Vi er ikke alene. Tenk dere hvordan dette føles, å bli fratatt noe du har jobbet for dag etter dag, time etter time, i flere år – uten å få betalt i annet enn brødskiver og saft. Det er mennesker vi snakker om her.

Bygg omdømmet
Vi blir møtt med avisartikler om at Fjordkraftligaen og 1. divisjon blir dårligere, vi leser om 10, 11 og 12 lag og at det krangles om hvorvidt forslag ble sendt på høring eller ei. Hvordan tror dere at norsk ishockey blir oppfattet av det store publikummet der ute? Tror dere virkelig at foreldre til unge jenter og gutter som har lyst til å spille ishockey blir imponert – og har lyst til å legge ned all den dugnaden og økonomien som må til?

Vi i Lørenskog mener selvfølgelig at tanken med å utvide Fjordkraftligaen til tolv lag er spennende. Både fordi vi mener at vi har fortjent å kjempe om plassen – men også fordi produktet norsk ishockey trenger det. Nå er muligheten her for å være engasjerte, rause og ekte.

Vi vil kjempe for muligheten, med dugnadsinnsats, rekruttering og utvikling – med brødskiver og saft som betaling.

Mats Wibe-Lund
Daglig leder i Lørenskog ishockeyklubb AIL