Onsdag kveld besluttet formannskapet i Lørenskog kommune å videreføre smittetiltakene til 3. februar. Det betyr at ishallen ikke åpnes for trening for barn og unge.
For deg som spiller betyr dette at du ikke kan trene innendørs på isen i Lørenskog ishall. Spillerne i hallen har lenge vært uten den muligheten, og denne forlengelsen gjør at de fortsatt må vente. Dette er noe som preger styreleder Anders Eikeland i ishockeyklubben.
– Dette er selvfølgelig veldig leit, fordi vi vet at det å spille ishockey er noe av det morsomste våre spillere gjør, og at de nå ikke får lov til det er noe jeg tenker mye på, sier Eikeland.
Samtidig er styrelederen klar over smittetrykket i kommunen og hvilke konsekvenser som lurer rundt hjørnet.
– Jeg håper at spillerne holder ut, og jeg lover at vi skal åpne opp igjen så fort vi får lov. Inntil da så må de trene på egen hånd. Det finnes for eksempel mange fine isflater i Lørenskog kommune nå, som du kan bruke til ege
Ragnhild Bergheim. Foto: Lørenskog kommune
ntrening, slik at du ikke glemmer det helt, sier Eikeland.
Høy smitte
Grunnen til at hallen fortsatt blir stengt er at smittetallene i Lørenskog for de siste 14 dager er de høyeste som er registrert siden pandemien startet. Lørenskog er en av de kommunene i landet med høyest smittetrykk, og ligger nå høyere enn både nabokommunene og de største byene i landet.
— Vi har fortsatt mye smitte i Lørenskog og dessverre er smittetrenden økende. Det er også mye smitte blant unge under 18 år. Hele 35 prosent av de smittede tilhører denne gruppen. Så lenge smittetrykket er så høyt som det er nå vil det være uforsvarlig å lette tiltakene som er innført, sier ordfører Ragnhild Bergheim til Lørenskog kommunes hjemmeside.
Hva tenker du om at dette kan ha større konsekvenser, ikke bare for utøverne som har vært tålmodige og flinke lenge, men også for klubben rent økonomisk?
— Konsekvensene av tiltakene som innføres er, og har vært, vår store bekymring gjennom hele pandemien. Det er mange som sliter på mange områder. Balansen mellom tiltak og konsekvenser vurderes hele tiden i beredskapsarbeidet. Jeg må bare mane til at vi klarer å holde ut den siste tiden. Vaksineringen er i gang og vaksineringsarbeidet ser ut til «å skyte fart» i løpet av kort tid. Vi vurderer også fortløpende om det er tiltak vi kan gjøre for å hjelpe klubbene økonomisk. Hold ut og hold avstand, dette vil gå over – men det røyner på for de fleste av oss, det er helt sikkert, sier Bergheim.
Hva betyr det for seriespill og sluttspill?
De fleste seriekamper og turneringshelger er enten flyttet eller avlyst denne sesongen. Mange lurer også på om det blir et seriespill eller sluttspill denne sesongen.
– Her blir det gjort en stor jobb av Norges ishockeyforbund og ishockeykretsen. De jobber hver dag med å se på mulighetene for å avvikle diverse seriespill for de forskjellige aldersgruppene. Jeg kan love at vi i klubben er klare for å arrangere kamper når vi kan, sier styreleder Eikeland.
Hva betyr dette for klubben?
Lørenskog ishockeyklubb er en dugnadsbasert klubb som er helt avhengig av foreldre for å holde driften i gang, og av treningsavgift for å holde klubben flytende rent økonomisk.
– Jeg skjønner at det kan virke rart at vi sender ut krav om innbetaling av treningsavgift akkurat nå som vi ikke kan arrangere treninger på is. Jeg skulle ønske at vi hadde sluppet det, men klubben er helt avhengig av denne inntekten for å kunne drifte, sier Eikeland.
Det snakkes mye om kompensasjon til næringslivet og idretten, men det er ikke er mulig å søke om korona-kompensasjon av treningsavgift til idrettslag.
– Det er derfor vi er nødt til å få inn penger. I tillegg så oppfordrer vi også trenerne på de forskjellige lagene til å tilby egne treningsopplegg for spillerne slik at de kan være i aktivitet utenfor ishallen, sier Eikeland.
A-laget med egen drift
Det øverste laget i klubben kjemper i toppen i 1. divisjon og har som mål å spille kvalifisering til Fjordkraftligaen. De får heller ikke spilt kamper. Det er også utfordrende tider for denne gruppa, noe daglig leder i klubben, Mats Wibe-Lund, arbeider med til daglig.
– Det er virkelig tøffe tak om dagen. Vi har en økonomi som er basert på egen inntjening. Det vil si at for å drive, så må vi skaffe pengene selv. Vi får tilskudd fra klubben, men er totalt avhengig av publikumsinntekter og for eksempel kiosksalg. Vi har ingenting av dette i dag. Heldigvis kan vi søke kompensasjon for noe av dette, men ikke hundre prosent, sier Wibe-Lund.
Samtidig er han tydelig på viktigheten av et a-lag som presterer i en ishockeyklubb som Lørenskog.
– Uten topp mister vi bredde. Jeg mener at Lørenskog ishockeyklubb er helt avhengig av å ha et topplag. Det skaper oppmerksomhet rundt sporten vi alle er så glad i, det gir mål og mening for unge spillere som har et mål å strekke seg etter, og ikke minst så klarer vi å rekruttere flere unge spillere inn i sporten, sier Wibe-Lund.
Åpne armer
Både styreleder Eikeland og daglig leder Wibe-Lund har en oppfordring til alle spillere, medlemmer og foresatte.
– Hold dere aktive, ta vare på hverandre og følg de påbud og anbefalinger som pålegges klubbens medlemmer av kommune og regjering, så skal vi stå klare og ta imot dere når vi kan åpne hallen igjen!